Skip to content

Projekat zaštita od zloupotrebe zakona

Zaustavimo zloupotrebu zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Inicijativa za sprečavanje zloupotrebe zakona

Ovim projektom udruženje PraviLaw bavi se sprečavanjem zloupotrebe zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

PraviLaw nije tu da samo kritikuje već je tu i da pomogne u kriznim situacijama!


❗️
⚠️❗️ Dragi službenici organa javne vlasti imamo važno obaveštenje ❗️⚠️❗️
🆘 Za sve koji rade u organima javne vlasti (čitaj: “državnoj službi”) 🆘
U toku je evidentna zloupotreba zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, protiv koje se udruženje PraviLaw bori već drugu godinu.
Naime, jedno od udruženja iz Pčinjskog okruga, kao i nekoliko pojedinaca iz Vranja i okoline, rešilo je da zloupotrebi zakon koji služi građanima Republike Srbije kao kiseonik zdrave demokratije (Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja).
🆘 AKO VAM SE DESILO DA NA TAČNO 15 DANA DOBIJATE PO JEDAN ZAHTEV ZA PRISTUP INFORMACIJAMA, KONTAKTIRAJTE NAS ILI NA FB STRANICI ILI PUTEM MEJLA OFFICE@PRAVILAW.RS 🆘
 Kako smo nezvanično saznali, služba Poverenika je prenatrpana žalbama, tako da građani koji opravdano ulažu žalbe, ne mogu dobiti blagovremeno zadovoljenje proceduralne pravde, zbog svega nekoliko ljudi koji su zbog pribavljanja sebi materijalne koristi, rešili da zakoče rad već vrlo često usporenog rada organa javne vlasti širom Srbije. Takođe saznajemo da je i Pošta Srbije vrlo opterećena, a naročito one ispostave iz Pčinjskog okruga.
Udruženje PraviLaw trenutno prikuplja svu neophodnu dokumentaciju od organa javne vlasti na Jugu i Istoku Srbije, kako bismo im pre svega pomagali u radu, ali i kako bismo se obratili službi Poverenika da reaguje u skladu sa zakonom/zakonima, na ovu evidentnu zloupotrebu zakona, koja je pre svega maliciozna i negativno nastrojena na već poljuljanoj demokratiji u Srbiji.
Svi službenici organa javne vlasti koji žele da nam pomognu da skupimo što veći broj dokumentacije, od kojih ćemo napraviti jedan detaljan izveštaj, ali i dopis službi Poverenika, obratite nam se putem email adrese office@pravilaw.rs
Hajdemo da zajedno zaštitimo demokratiju u Srbiji! Zajedno i građani i država i civilni sektor u odbranu naše demokratije!
Do sada smo imali preko 10 kontaktiranja od strane službenika organa javne vlasti, koji su nam se obratili za pomoć. Ova brojka je vrlo mala spram onoga što mi želimo da uradimo.
Pratite naše profile na društvenim mrežama, tu ćemo objavljivati svaki veći korak koji budemo napravili po pitanju ovi situacije. Hvala svima koji su se javili i onima koji će se tek javiti!

Koje dokumente smo sakupljali?

SVU DOKUMENTACIJU ILI NEDOUMICE organi su SLAlI NA ADRESU

OFFICE@PRAVILAW.RS

Finalni proizvod projekta Izveštaj povereniku

Radimo ono što najbolje znamo – izrađujemo obimne i celishodne izveštaje koje šaljemo relevantnim i ključnim igračima iz oblasti. 

I pored činjenice da je član 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja izbačen pa je za utvrditi zloupotrebu sada daleko teže, mi smo podneli sveobuhvatnu analizu i dali svoje mišljenje u vidu izveštaja gde navodimo da je ono što je bio predmet ovog projekta zapravo zloupotreba aktuelnog zakona.

Šta sada? Da li smo nešto postigli

Pomogli smo povereniku da spreči zloupotrebu zakona koja se na vrlo maliciozan i nepošten način vrši nad organima javne vlasti. Da li će to učiniti i kakav će efekat biti će vreme pokazati i nivo mogućnosti koji naš inokosni državni organ ima.

Posebno smo ponosni što smo imali priliku da indirektno stanemo u odbranu zakona, institucija koje svi mi građani finansiramo i asistiramo jednoj od najvažnih institucija koja se bavi zaštitom naše demokratije.