Skip to content

Platforma Otisak.org

Šta je platforma otisak.org

Otisak.org je platforma koja građanima nudi jedinstvenu mogućnost da provere koliko su im bezbedni i zaštićeni podaci o ličnosti (jmbg, ime i prezime, email,…) koje ostave i povere nekom državnom organu ili nekoj privatnoj firmi/kompaniji. 

Prvi put na teritoriji  Evrope i Srbije je stvorena ovakva bezbedonosna baza dostupna svakom građaninu, za sada, Juga i Istoka Srbije (Nišavski, Jablanički, Pčinjski, Pirotski, Toplički, Borski, Zaječarski i Rasinski okrug).

Šta je platforma

Otisak.org je platforma koja građanima nudi jedinstvenu mogućnost da provere koliko su im bezbedni i zaštićeni podaci o ličnosti (jmbg, ime i prezime, email,…) koje ostave i povere nekom državnom organu ili nekoj privatnoj firmi/kompaniji. 

Prvi put na teritoriji Evrope i Srbije je stvorena ovakva bezbedonosna baza dostupna svakom građaninu, za sada, Juga Srbije (Nišavski, Jablanički, Pčinjski, Pirotski, Toplički, Borski, Zaječarski i Rasinski okrug).

Otisak.org - Projekat zaštite podataka o ličnosti

Šta se sve može naći na platformi otisak.org

Državni organi - Otisak.org

Baza: "Državni Sektor"

Ograničena baza podataka koja sadrži apslutno sve organe javne vlasti koji se mogu naći u katalogu Poverenika. Svaki organ je kategorizovan u skladu sa PraviLaw kategorizacijom o bezbednosti obrade podataka o lilnosti. Preko 2500 državnih organa!

Baza: "Privatni sektor"

Otvorena i neograničena baza podataka koja se puni na zahtev građana. Svaki građanin Juga i Istoka Srbije može zatražiti da se u bazu platforme uvrsti određeni privatni subjekat (firma/kompanija) i kategorizuju u skladu sa PraviLaw kriterijumima.

Mogućnost ocenjivanja

Na Platformi se građanima ostavlja jedinstvena mogućnost da ocene organe sa kojima su imali posla, a po pitanju bezbednosti njihovih podataka. Na osnovu sopstvenog iskustva građanin daje ocenu o određenom državnom ili privatnom organu, a po pitanju koliko taj organ bezbedno čuva podatke o ličnosti građana.

Slobodan pristup informacijama od javnog značaja

upit građana o privatnicima

Građani Juga Srbije imaju opciju da predlože određeno privatno pravno lice ili privredni subjekt (privatnu firmu/kompaniju) da bude obrađen kroz PraviLaw kategorizaciju o bezbednosti i zaštiti podataka o ličnosti. Po poslatom upitu, PraviLaw pravni tim obrađuje predlog i uvrštava ga u bazu: "privatni sektor"

Zašto je "otisak.org" toliko poseban?

Pravnik pravo pravnici law lawyer
  • Istraživanje koje se sprovodi zarad formiranaj baze podataka Platforme je jedinstveno i nezabeleženo na ovim prostorima. 
  • Kategorizacijom dobijenih rezultata bave se 5 pravnika iz 5 različitih iskustvenih pozadina (advokatura, sudstvo, izvršni postupci, sekretarski poslovi, usklađivanje sa GDPR-om).

U osnovnu bazu podataka pod nazivom Baza: “Javni sektor” biće obrađeni svi organi javne vlasti koji se mogu naći u katalogu Poverenika za informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ova baza podrazumeva preko 2500 državnih organa koji su klasifikovana kao POUZDANA, DELIMIČNO POUZDANA ili NEPOUZDANA, prema PraviLaw kriterijumima, a po pitanju bezbednosti podataka o ličnosti kojima rukuju i koje obrađuju.

Zaštita podataka o ličnosti
people-692005_1920

Korist građanima?

Recimo da želiš da upišeš svoje dete u školu, moraš ostaviti i svoje ali podatke svog deteta. Koliko si siguran da su ti podaci zaštićeni i da neće sutradan biti zloupotrebljeni? 

Da bi bio siguran, poseti Otisak.org platformu i proveri koliko i na koji način škole ali i drugi državni organi ili privatnici brinu o bezbednosti tvojih podataka. 
Budi siguran kome ostavljaš svoje podatke !

Na osnovu čega PraviLaw udruženje određuje ko je bezbedan, a ko nije?

Udruženje PraviLaw vrlo pažljivo i marljivo radi na što preciznijoj platformi, zato ništa ne prepušta slučaju. Unapred predodređenim pravilima mi determinišemo ko je POUZDAN, DELIMIČNO POUZDAN ili je jednostavno NEPOUZDAN organ po pitanju bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti građana Republike Srbije.

U nastavku ćeš videti kako se vrši kategorizacija svih organa koji se obrađuju i nalaze na Otisak.org platformi.

Kada smo saznali kako se ponderišu sami organi, moramo da zađemo malo dublje u problematiku.
Na osnovu čega mi to determinišemo da li je pravilnik o zaštiti podataka o ličnosti adekvatan ili ne?

Pre svega, organu se traži da dostavi svoj pravilnik o zaštiti podataka o ličnosti PraviLaw timu – to se radi na način da se šalje zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, jer Zakon o zaštiti podataka o ličnosti jasno kaže da način na koji se obrađuju nečiji podaci mora biti transparentan – dakle od javnog značaja. Time se proverava koliko je organ transparentan u radu po pitanju zaštite podataka o ličnosti, koliko je ažuran u komunikaciji i najzad proveravamo koliko mu je adekvatan pravilnik u skladu sa Zakonom (vidi naredni “scroll”)

Na osnovu čega determinišemo da li je politika privatnosti na sajtu (ako ga ima) adekvatna ili ne?

Isto kao i kod pravilnika o zaštiti podataka o ličnosti, osim što se ovde ne traži zahtev, već se traži politika privatnosti na sajtu. Neophodno je da bude na transparentnom mestu, jasno vidljiva da jednim klikom ili jednostavnom radnjom može da se svako upozna sa činjenicom kako se njegovi/njeni podaci obrađuju na datom sajtu (pod uslovom da organ ima sajt). Sve ostalo se radi isto kao i kod pomenutih pravilnika (vidi naredni “scroll”)

Zašto verovati samo PraviLaw udruženju? Bolje da Verujmo svim građanima!

Nije samo PraviLaw udruženje koje odlučuje koliko je neki državni organ ili privatnik bezbedan po pitanju zaštite podataka o ličnosti. Građanima, koji posećuju platformu OTISAK.org, ostavlja se opcija da ocene određeni subjekt prema sopstvenom iskustvu koji su imali sa tim subjektom, a po pitanju bezbednosti podataka o ličnost. Šta to znači?

Imao si loše iskustvo sa nekim organom koji je izneverio tvoje poverenje i loše postupio sa tvojim podacima (recimo: dao je informacije o tvom zdravstvenom stanju, bez tvog odobrenja, tvom poslodavcu, pa si ostao/la bez posla). Imaš opciju da ga oceniš najnižom ocenom 1 ili 2. Ako si pak imao/imala odlično iskustvo oceni ga sa ocenom 5!

Mogućnost aktiviranja građana i zajednice kroz ovaj projekat ogleda se onako kako je opisano na slici ispod!

RIZNICA ZNANJA - "PLATFORMA OTISAK.ORG"

ISTRAŽI SAM

Radi sopstvene edukacije, imaš priliku da pratiš edukativni centar projekta “Platforma Otisak.org”. U okviru projekta, u narednih 8 meseci, kroz BLOG formu, imaš priliku da naučiš mnogo toga iz sveta zaštite podataka o ličnost. Možeš da saznaš kako prema bezbednosti podataka o ličnosti odnosi Srbija, Evropska unija, ali i neke države iz Regiona. Sve ovo ćeš moći da saznaš potpuno besplatno – tvoje je samo da čitaš BLOG objave koje će biti objavljivane baš OVDE! 

“Jedini čovek koji je istinski slobodan jeste čovek koji poseduje znanje”

 

Pre svega saznaj koje sve kategorije podataka o ličnosti postoje – na infografiku ispod predstavljena je PraviLaw kategorizacija podataka o ličnosti:

Sada je vreme da se baviš malo intenzivnijim čitanjem!

Usvoji najosnovnija znanja koja su ti potrebna da tvoji podacu ostanu bezbedniji nego ranije

POPIS STANOVNIŠTVA

Popis stanovništva 2022

Jesenji period, pored žutog lišća, relativno kišnih i prohladnih dana, godine 2022. tokom čitavog oktobra meseca, obeležiće nam i popis stanovništva. Tačno do Noći veštica…

ISTRAŽI ko nas podržava

Donatori projekta

#EU za tebe

Ovaj projekat finansira Evropska unija u okviru projekta #EUzeTEBE.
#EUzaTEBE – naziv je krovne kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.

Finalni aspekt projekta!

Poslednji mesec projekta, pored ostalih aktivnosti, proteći će tako što će se sastaviti detaljan izveštaj o radu organa javne vlasti, a po pitanju bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti, koji će se slati Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Obimni dokument, sadržaće sve neophodne informacije iz baze podataka o radu organa javne vlasti po potanju zaštite podataka o ličnosti, a za koje je sam Poverenik nadležan. Na ovaj način, Poverenik će imati direktan uvid u stanje bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti na Jugu Zemlje, gde će u skladu sa zakonom i svojom praksom moći da reaguje istog trenutka po prijemu izveštaja, gde se nadamo da će sprovesti neophodne edukacije zaposlenih u javnom sektoru (ako za to bude potrebe) ili sprovesti propisane mere (recimo određene sankcije, ako bude bilo potrebe).

Finalni proizvod projekta Izveštaj povereniku

Radimo ono što najbolje znamo – izrađujemo obimne i celishodne izveštaje koje šaljemo relevantnim i ključnim igračima iz oblasti. 

I pored činjenice da je član 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja izbačen pa je za utvrditi zloupotrebu sada daleko teže, mi smo podneli sveobuhvatnu analizu i dali svoje mišljenje u vidu izveštaja gde navodimo da je ono što je bio predmet ovog projekta zapravo zloupotreba aktuelnog zakona.

Šta sada? Da li smo nešto postigli

Pomogli smo povereniku da ima detaljan uvid u to koji organ vlasti u potpunosti poštuje zakonske odredbe i u kojoj meri, ili ne. Na ovaj način dajemo mogućnost da služba poverenika ima uvid kako kroz našu platformu, tako i u pisanom obliku. Da li će to učiniti i kakav će efekat biti će vreme pokazati i nivo mogućnosti koji naš inokosni državni organ ima.

Mediji koji pišu o projektu "informacija na dlanu"

Važna gostovanja

DRUGO GOSTOVANJE U EMISIJI DAN UŽIVO – NA TELEVIZIJI N1 SRBIJA

PRAVILAW UDRUŽENJU JE  PO DRUGI PUT PRUŽENA ČAST DA PREDSTAVI SVOJ PROJEKAT NA TELEVIZIJI N1.
 
PLATFORMA “OTISAK.ORG” PREDSTAVLJENA JE NA JEDNOJ OD NAJGLEDANIJIH TELEVIZIJA U SRBIJI
 
OVIM PUTEM SE JAVNO ZAHVALJUJEMO TELEVIZIJI N1 NA UKAZANOM POVERENJU!
Lokalni mediji su stub dobrog društva!
Tv Zona Plus nam je ukazala čast i pozvala nas da promovišemo naš projekat “Platforma Otisak.org
Hvala na poverenju i na razumevanju koliko je ova tema važna za grqđane Republike Srbije, kao i ono što #PraviLaw ekipa radi za naše društvo.
Voditeljka je napravila da se divno osećamo u stufiju i rado ćemo gostovati ponovo ako nas budu ponovo pozvali

ISTRAŽI NAŠ TIM

PROJEKTNI TIM

Tadija Mitić

Koordinator projekta "Otisak.org"

Advokatska kancelarija Vukić

Dragan Vukić

Koordinator pravnog tima

Lazar Marjanović

Lazar Marjanović

Pravni savetnik

Marta Stefanović - ekonomsko-finansijski koordinator

Marta Stefanović

Ekonomsko-finansijski koordinator