Skip to content
Home » Blog » kako da pretvorite Informacije u Akciju: Zaštita Javnih Dobara Informacijama od javnog značaja

kako da pretvorite Informacije u Akciju: Zaštita Javnih Dobara Informacijama od javnog značaja

Klimatske promene i pravo - PraviLaw

PraviLawci su ulovili novu nepravilnost u svom gradu i krenuli u akciju. Zbog ovog nedela koje je “NEKO” sproveo, moraće da se snosi odgovornost! A do odgovaranja, u današnjem tekstu, dolazimo putem informacija od javnog značaja – baš ono zbog čega nas javne vlasti u tabloidima targetiraju. Međutim ovo nas nije sprečilo da nastavimo svoju borbu za boljim i zdravijim društvom!

Ovaj tekst predstavlja ilustrovani primer kako se informacije od javnog značaja mogu upotrebiti za pružanje svog doprinosa u zaštiti javnih dobara, i kako generalno kroz informacije od javnog značaja možete doprineti svojoj zajednici. Seča drveća, naročito na javnoj površini, ako nije sistemska i nije predviđena od strane nadležnih institucija je klasičan čin varvarstva i potpuno je nedopustivo.

Isečene krošnje u Dušanovoj ulici u Nišu

Šetajući Dušanovom ulicom u Nišu, građani i turisti mogu videti drvored sa obe strane trotoara ulice. To u najčešćem slučaju izgleda kao što se može videti na sledećoj fotografiji:

Deluje lepo zar ne?

Međutim… Nekome smetaju mlade krošnje. Naizgled mlado drvo, iz ugla laika, sa veoma malom krošnjom, prosto ne može da nekome smeta u toj meri da reši i da potpuno devastira krošnju mladog drveta. To drvo ima višestruku namenu, osim estetske. Dakle, pored toga što je ovo drvo iz estetskih razloga daje neku svetlinu ovoj ulici, takođe je pravilo hlad kada niške letnje vrućine stignu, da barem neki hlad postoji koji će temperaturu u gradud ržati za mikro-nijansu nižom. Takođe, to drvo proizvodi kiseonik u daje nam mikronski čistiji vazduh u izuzetno zagađenoj sredini kako javljaju zvaničnici svake godine, ALI… ipak ta mala krođnja, izgleda da mnogo smeta NEKOME!

PROCENITE SAMI

Dok se uveliko izrađuje Plan adaptacije Grada Niša na izmenjene klimatske uslove, a koji sprovodi čak 8 organizacija iz Niša u okviru Zelene Mreže Grada Niša, mi se suočavamo sa uništavanjem onoga što nam pomaže da i ovo malo zdrave životne sredine u gradu sačuvamo. Više o projektu pripreme Plana adaptacije pročitajte na sajtu Media i Reform Centra iz Niša koji vredno rade za dobrobit svih nas!

Kao aktivni građani, koji brinu o životnoj sredini, PraviLaw tim uputio je zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja nadležnim organima, koji su krajnje profesionalno odgovorili i reagovali!

Kako izgleda naš zahtev

Nakon svega nedelju dana, dobili smo odgovor od JKP Medijane Niš u kojem se može videti odgovor na sledećoj slici. Za slučaj da zbog kvaliteta slike odgovor nije moguće pročitati ili protumačiti, ovde ćemo dodatno rastumačiti šta piše na slici.

Dakle, povodom seče krošnji stabala u Dušanovoj ulici, JKP Medijana nas je obavestila da nije orezivala drveće sa slike (koja je bila priložena organu vlasti), o čemu su 27. jula 2023. godine (baš dan pre nego su nama odgovorili) obavestili komunalnu miliciju, zbog neovlašćene seče krošnji stabala na javnoj površini, a koja će, kako navode iz JKP Medijana, pokrenuti aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Ceo odgovor JKP “Medijana”

Pomno ćemo pratiti kako se postupa sa ovim slučajem i u okviru nadležnosti komunalne milicije, te ćemo i njih pitati da li je postupak pokrenut i koji su ishodi postupka.

Zaključak

Ono što možemo videti na delu jeste da informacijama od javnog znača može da se uradi mnogo različitih stvari i ovo je jedan od primera kako se može pozitivno uticati na nepravilnosti koje nas okružuju.

Ono što je sigurno u ovom slučaju jeste da ćemo sigurno nastaviti našu borbu informacijama i da nećemo sedeti mirno dokle god se ovakva varvarstva čine nad prirodom, a naročito na javnoj površini čije održavanje i benefite plaćaju i uživaju poreski obveznici grada Niša!

Ako niste sigurni kako, a imate želju da pošaljete zahtev za pristup informacijama nekom državnom organu (javne vlasti) – detaljne instrukcije jednog od naših starijih tekstova možete naći OVDE.

Autor teksta: Tadija Mitić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *