Politika privatnosti vs. uslovi korišćenja – obavezno vs neobavezno

Politika privatnosti vs. Uslovi korišćenja

Politika privatnosti (Privacy policy) vs. Uslovi korišćenja (terms of service/conditions) – šta je obavezno da jedan vebsajt poseduje, a šta nije? Da li treba imati posla sa sajtom koji nema politiku privatnosti i da li treba poslovati sa sajtom koji nema uslove korišćenja? Ovde je reč o onim, najčešće sitnim slovima na dnu vebsajta koje mahom 99% korisnika prihvati bez čitanja.

Međutim, koliko su oni važni i šta nam ZAKON traži.

Da li je vebsajt u obavezi da poseduje politiku privatnosti?

Da, 100%. Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ali i u skladu sa Opštom konvencijom o zaštiti ličnih podataka (GDPR), politike privatnosti moraju biti na svakoj web stranici koja prikuplja informacije/podatke od svojih korisnika. To uključuje ako koristite google analitiku, facebook piksel, e-poštu, kolačiće za pretraživače (browser cookies) itd., Lista je veoma duga!

Ovaj zahtev postoji radi zaštite korisnika od zloupotrebe njihovih podataka. Drugim rečima, štiti Vas kada ste na nečijem tuđem virtuelnom posedu.

Dakle, šta je potrebno da znate o politikama privatnosti ako posedujete sajt (ovo isto važi i za korisnike – kada uđete na nečiji sajt, potražite sledeće elemente politike privatnosti):

  • Vaša politika privatnosti treba da obavesti korisnika na koji način prikupljate njene/njegove podatke. Da li koristite kolačiće, obrazac ili neki drugi način? Ovo mora biti transparentno za korisnika, jasno i nedvosmisleno objašnjeno kako se prikupljaju podaci na sajtu.
  • Vaša politika privatnosti treba da obavesti korisnika kako čuvate informacije i koliko dugo. Takođe bi trebalo da ih obavesti i o tome gde čuvate njihove lične podatke.
  • Vaša politika privatnosti treba da se odnosi na to ko ima pristup vašim/njihovim podacima. Da li je to samo organizacija na čijoj ste veb lokaciji ili se prikupljeni podaci dele i sa trećim licima (npr. sa nekim drugim organizacijama)?
  • Na kraju, Vaša politika privatnosti bi trebalo da uključuje mere bezbednosti koje preduzimate da biste zaštitili podatke koje ste prikupili o svojim korisnicima. Sigurnost je veoma važna!

Dakle Važno je, za sajtove čija lokacija se nalazi u Srbiji, da budu usklađeni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Kako bi ova priča bila lakša, ohrabrujemo naše čitaoce da pogledaju PraviLaw politiku privatnosti i upoznaju se detaljnije sa tim kako mi obrađujemo Vaše podatke u okviru pravilaw.rs sajta.

Takođe, za one koje detaljnije interesuje ova tema, preporučujemo jedan od prethodnih tekstova na PraviLaw blogu – ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI – PODIZANJE SVESTI I KRATAK UVOD U SVET LIČNIH PODATAKA.

Dakle još jednom, ZAKON zahteva da svaki sajt ima svoju politiku privatnosti usklađenu sa zakonima Republike Srbije! Posedovanje politike privatnosti je IMPERATIV za sve vlasnike sajtova, bili oni pravna ili fizička lica.

DA LI JE VEBSAJT U OBAVEZI DA POSEDUJE USLOVE KORIŠĆENJA?

Počećemo sa veoma jednostavnim odgovorom, NE. Zapravo zakon ne zahteva da na vašoj veb lokaciji postoje uslovi korišćenja / za ponudu usluga (napomena: potrebno je da imate politiku privatnosti). Međutim, toplo se preporučuje za određene sajtove, jer zapravo uslovi korišćenja služe kao vodič ili uputstvo o pravilima ponašanja koja vi zahtevate na Vašem sajtu.

Naročito ako se na sajtu veoma često komentariše od strane posetioca sajta, uslovi korišćenja su korisni kako biste se ogradili ili definisali prihvatljiv način komunikacije, odnosno kako biste sprečili neprihvatljivu vrstu komentarisanja – vulgarne komentare koji vređaju ostale korisnike ili koga drugog.

Međutim, Uslovi korišćenja (Terms of service ili Terms of condition) podižu nivo profesionalizma Vašem sajtu i prave distinkciju između Vas koji veoma brinete o svojim korisnicima, naspram onih koji ovakva “uputstva” nemaju (kao što, recimo, pravilaw.rs trenutno nema – ali u našu odbranu, trenutno je u izradi).

Ukoliko se odlučite da Vaš sajt poseduje politiku privatnosti, evo pet (5) stvari koje biste mogli da uključite u svoje uslove korišćenja:

  1. Sprečite ljude da zloupotrebe Vaš web sajt. U osnovi, možete utvrditi da ako neko zloupotrebljava vašu veb lokaciju neželjenim sadržajem, komentarima koji sadrže elemente klevete itd., Možete mu/joj zabraniti pristup (žargonski rečeno: “banovati pristup sajtu) vašoj veb lokaciji zbog kršenja uslova korišćenja vašeg web sajta.
  2. Klauzula o intelektualnoj svojini. Ova klauzula jasno određuje ko je vlasnik celokupne ili dela intelektualne svojine koja se može naći na Vašem sajtu. Obično uključuje izjavu da su sadržaj i funkcionalnost veb stranice u potpunosti zaštićeni autorskim pravima, zaštitnim znakom – ŽIGom i drugim Pravima koja štite intelektualnu svojinu i da se ovaj sadržaj ne može kopirati ili deliti. Više o zaštiti Žigom možete pronaći u jednom od prethodnih tekstova – RAZLIKA IZMEĐU OZNAKA NA ŽIGU – ™ VS ®, kao i u tekstu NAZIV INTERNET DOMENA I ZAŠTITA ŽIGOM – MOGUĆE ILI NE.
  3. Brisanje naloga zbog nepoštovanja pravila. Ako imate odeljak na svom sajtu gde se posetioci mogu registrovati, ova opcija Vam daje opravdan osnov, ako registrovani korisnici zloupotrebe vašu stranicu, da njihov nalog ukinete / izbrišete u skladu sa Uslovima korišćenja sajta (“banovanje naloga“).
  4. Izjava o odsustvu odgovornosti. Ove odredbe uslova korišćenja (terms of use) uključuju odricanje od odgovornosti ili ograničenje odgovornosti kada je reč o vlasniku sajta. Na ovaj način se štiti vlasnik web stranice od bilo kakvih nenamernih grešaka koje se mogu naći na stranici ili se ovom klauzulom negira određeni sadržaj koji postavljaju korisnici sajta. Takođe možete konkretno navesti sa kojom vrstom sadržaja se automatski izaziva neslaganje, kao i to šta je konkretno zabranjen sadržaj koji se pri uočavanju od strane vlasnika briše bez prethodne opomene. Ovo je naročito pogodno ako dođe do nekih diskriminatorskih komentara, objava ili slika, ili nekih neprimerenih materijala koje određeni korisnici mogu postaviti.
  5. Izjava o pravnoj nadležnosti. Ova klauzula upućuje korisnike na to kojim će zakonima i pod čijom jurisdikcijom će biti uređena veb lokacija. Dakle, ako imate sedište u Srbiji, želeli biste da uključite klauzulu da se na toj lokaciji vode zakoni države Republike Srbije, te je važno da čitaoci iz okolnih zemalja koji razumeju jezik na kojem je napisan sadržaj (content) Vašeg sajta, znaju pred kojim zakonima Vi odgovarata, odnosno sa kojim zakonima usklađujete funkcionisanje Vašeg sajta. Ova klauzula često se nalazi na sajtovima čiji vlasnici su državljani neke od članica EU ili na sajtovima koji se nalaze na teritoriji neke od federalnih jedinicama u okviru SAD-a. Svakako nije na odmet imati ovako nešto i u okviru svog sajta na teritoriji Srbije.

Iako ovi uslovi i odredbe po zakonu nisu obavezni na vašoj veb lokaciji, toplo se preporučuju.

Dakle da sumiramo. Politika privatnosti je obavezna jer Zakon to zahteva. Uslovi korišćenja nisu obavezni ali su veoma pogodni i značajni kako za Vas i Vaš biznis, ali i za Vaše klijente koji taj biznis održavaju u životu.

Autor: Tadija Mitić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *