Skip to content
Home » Blog » MOJA PRVA PLATA

MOJA PRVA PLATA

Moja prva plata

Moja prva plata je program koji je uredbom Vlade Republike Srbije pokrenut radi podsticaja zapošljavanja mladih u Srbiji. Prisutni standard odliva mozgova je nepresušni problem za koji evidentno nemamo adekvatan lek kojim ga možemo izlečiti, ali možemo da se borimo protiv njega – nešto poput 2020. godine i COVID-19 pandemije.

Za subvencionisani program „Moja prva plata“, kroz koji Vlada Srbije poslodavcima obezbeđuje finansijsku i drugu pomoć pri zapošljavanju studenata i đaka koji su završili svoje školovanje, do sad se prijavilo preko 100 preduzeća, a stručnjaci za statistiku očekuju da će se taj broj povećati. Argument za to da će se taj broj (100+) povećati jer ovaj program firmama nudi veoma isplativo angažovanje jeftine radne snage. Međutim, hajde da se zapitamo koliko su naši poslodavci svesni situacije i koliko žele da učestvuju u sprečavanju odliva mozgova – samo 100 i kusur firmi za celu državu… možemo mi to i bolje!
No, ostavimo optimizam na kratko i vratimo se konkretnim stvarima:

Konkretnije o programu MOJA PRVA PLATA

Rok za prijavljivanje je 25. septembar, a mali broj prijavljenih primetila je premijerka Republike Srbije gde je javno pozvala i druga preduzeća da učestvuju u ovom programu. Nakon što istekne rok firmama, pravo prijavljivanja za program dobijaju studenti i srednjoškolci koji su završili školovanje. Prijavljivanje svršenih studenata i srednjoškolaca će se odvijati u periodu od 1. do 15. oktobra.

Ovaj program je predviđen da “usreći” 10.000 diplomaca i svršenih srednjoškolaca – u prevodu mladih ljudi, koji su mlađi od 30 godina. Prvi posao je prekretnica i ključna stvar u životu, zato dobro razmislite pre nego se upustite u avanturu!
Ok, sve je to lepo, ali hajdemo na ono ključno pitanje:

Kolika je ta MOJA PRVA PLATA?

Iz budžeta će za plate onih koji su završili fakultete biti izdvojena suma od 24.000 dinara, dok će oni sa završenom srednjom školom dobijati po 20.000 dinara mesečno. Država će tu sumu uplaćivati u periodu od devet meseci koliko traje finansiranje tog projekta.

Drugim rečima, diplomci koji se prijave za ovaj program i budu izabrani zaradiće 216.000,00 dinara (ili 1835 €), a svršeni srednjoškolci 180.000,00 dinara (ili 1530€). Što znači 4 ili 5 godina studija/školovanja + 9 meseci rada dovodi do prethodno pomenutih suma.

Odlična stvar koja smanjuje mogućnost za malverzacije je da će sredstva biti isplaćivana direktno mladima koji su uključeni u program, preko Nacionalne službe za zapošljavanje – možda se zato i prijavilo toliko malo poštenih poslodavaca.

Broj lica koje poslodavac može zaposliti u okviru ovog programa je ograničen, pa tako ako ima više od 15 zaposlenih broj studenata i srednjoškolaca koji su završili školovanje ne može biti veći od 20 odsto ukupnog broja zaposlenih u njegovoj firmi.

Šta to znači: Ako firma ima 15 zaposlenih, može da angažuje maksimalno 3 svršena studenta ili srednjoškolca.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za list Danas da očekuje da se do kraja predviđenog roka broj poslodavca zainteresovanih za prijem mladih pod ovim uslovima poveća. Citat koji sledi je preuzet sa lista Danas za koji je gospodin Atanacković dao izjavu:

– Mislim da će cifra firmi zainteresovanih za učešće u ovom programu biti na kraju veća nego što je to sada slučaj. Program je koristan kako za mlade tako i za poslodavce. Pogodnost za poslodavce je ta što ih država na bilo koji način ne uslovljava da oni izdvajaju sredstva za realizaciju programa već to mogu da učine samo ako žele. Poslodavci će dobiti novu radnu snagu iz redova mladih koji su svoje školovanje za određeni poziv završili. Mladi će pak dobiti šansu da dobiju prvi posao i da se kroz praktičan rad obuče za njegovo obavljanje – kaže Atanacković.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković

Za razliku od nekih sličnih programa, a i nekih prethodnih programa, u ovome se poslodavcima ne nameću bilo kakve obaveze i zato je u potpunosti prihvatljiv. Sve što je potrebno je da država nađe način da dopre do što većeg broja poslodavaca za učešće u programu „Moja prva plata“, apeluje gospodin Atanacković.

Baš iz tog razloga se i objavljuje ovakav tekst na PraviLaw. Nije samo na državi da zaposli mlade i zadrži ih da ostanu u svojoj zemlji, već na svim građanima Republike Srbije. Zato je neophodno da svi delimo svest i informacije na ovu temu! Poreski obveznici naročito!

Naravno, kako bi objektivno prikazali celu priču, sledi sledeća izjava:

Kontra argumenti – da čujemo i drugačije mišljenje

Ekonomista Milan R. Kovačević navodi da je reč o populističkom programu koji mladim ljudima, pogotovo onima koji su završili fakultet (osnovne ili master studije) ne nudi puno, dok s druge strane poslodavcima obezbeđuje prilično jeftinu radnu snagu i ne nameće bilo kakve obaveze u tom procesu. Dakle, stvaranje “mind-set”-a jeftine radne snage, nevezano za obrazovanje, statut, itd. Citat preuzet sa sajta Paragraf.rs

– Sume koji država obezbeđuje za plate mladim ljudima koji dobijaju svoj prvi posao su veoma niske. Niže su od republičkog zagarantovanog minimalca u Srbiji. Sa druge strane, poslodavci nemaju obavezu da tim mladim ljudima koji će raditi za njih isplaćuju dodatnu zaradu, mimo onog dela koji obezbeđuje država, niti su dužni da posle devet meseci kada program istekne te svoje mlade zaposlenike zadrže na poslu. Niski iznosi zarada i nedostatak bilo kakvih garancija da će se na poslu ostati su potpuno degradirajući, naročito za one koji su završili fakultet. Na taj način se mladima šalje loša poruka da završeni fakultet ne predstavlja garanciju za dobro zaposlenje i zaradu. Drugim rečima ti niski iznosi zarada faktički će demotivisati mlade da se školuju – zaključuje Kovačević.

Milan R. Kovačević

Zašto je bitno da širimo informacije o ovome?

Najbitnija stvar svih nas u državi i društva kao celine jeste da svojim građanima ponudimo život, i to kvalitetan život, u svojoj zemlji. Zašto je to naročito bitno za sve one koji su u radnom odnosu ili za poslodavce? Ne, ti novi zaposleni nisu vaša konkurencije, nemojte tako da ih gledate. Oni su novi poreski obveznici koji će puniti fond iz kojeg ćete VI, baš VI, primati penziju!
Šta ćemo ako toliko ljudi ode iz zemlje da više nema ko da puni penzijoni fond? Odakle će naša penzija da se isplaćuje? Zapitajte se da li je sve ono što se od vaše plate izdavajalo da Vam se vrati ako oteramo sve iz naše sredine!

Odliv mozgova – konvertovanje u jeftinu radnu snagu – večiti stranci

Zato, hajde da podržimo neki projekat koji mladima nudi makar malo bolje sutra! Hajdemo da živimo kući!

Da li je ovaj projekat dobar, da li nije? Da li plaćaju dovoljno ili je premalo? Hajdemo da nastavimo diskusiju na PraviLaw facebook stranici

Autor: Tadija Mitić

Izvori: list Danas, Paragraf lex, portal Moja prva plata, Nacionalna služba za zapošljavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *