Skip to content
Home » Blog » Prva Evropska eSports federacija – pogled iz ugla prava

Prva Evropska eSports federacija – pogled iz ugla prava

EVROPSKA ESPORTS FEDERACIJA

U zgradi Evropskog parlamenta u Briselu 21. februara zvanično je formirana Evropska eSports federacija, sa 23 punopravne članice, od kojih je jedna i Srpska esports asocijacija.

Šta je cilj formiranja EEF-a ?

Cilj ove federacije je da okupi što veći broj igrača u Evropi i na taj način stvori bolju budućnost za gejming zajednicu, kako u Evropi, tako i u svetu.

U zgradi Evropskog parlamenta u Briselu 21. februara zvanično je formirana Evropska esports federacija, sa 23 punopravne članice, od kojih je jedna i Srpska esports asocijacija.
PRVA EVROPSKA ESPORTS FEDERACIJA

Tokom dvodnevnog kongresa, Evropska eSports federacija je birala predsednika, upravne odbore i komitete. Prvi predsednik federacije je Hans Jagnov iz Nemačke, koji takođe vodi Nemačku federaciju za esports ESBD. Izabran je sa 91 odsto od ukupnog broja glasova. Za potpredsednika izabran je Karol Caganj iz Slovačke, a dodatni članovi odbora su Emin Antonian (Rusija), Ido Broš (Izrael) i Alper Ozdemir (Turska).

“Stvaranje EEF-a će podići svet igara na potpuno novi, viši nivo. Daće igračima, timovima i nacionalnim asocijacijama glas kojim će odlučivati o budućnosti novoformiranog pokreta. Esport je budućnost sporta i zabave, te je neophodno da igrači budu uključeni u odlučivanje i debatu na temu regulisanja eSporta. Težimo da budemo konstruktivan partner kako političkim institucijama, tako i svim zainteresovanim stranama, kao što su programeri ili izdavačke kuće. Radujemo se zajedničkom radu na poboljšanju položaja igrača u čitavoj Evropi pa i šire.”

Hans Jagnov
Osnivačka skupština Evropske eSprots federacije, 21. februar 2020. godine

Prvi predsednik federacije – Hans Jagnov

Srbija i Evropska esports federacija

Kako je Republika Srbija od sada zvanično punopravni član novoformirane federacije, ovo predstavlja veliki uspeh za Srpsku eSports zajednicu. Pored Srbije, između ostalog nalaze se i  i Ruska esports asocijacija, Finska, Portugalska, Slovačka, Izraelska, Nemačka itd.

“Ponosni smo što smo postali jedna od 23 članice koje su oformile Evropsku eSports federaciju. Naš trud, upornost i posvećenost radu u asocijaciji je nagrađen, kao što smo se i nadali . Veoma je važno što je Evropa prepoznala Srbiju kao punopravnu članicu”

Predstavnik Srpske esports asocijacije u Briselu, Nikola Jordanoski

buduće članice EEF-a

Švajcarska eSports federacija za sada nije deo dvadesettročlane Evropske eSports federacije zbog svoje posvećenosti svom sistemu “direktne” demokratije, te će naknadno podneti zahtev za članstvo na sledećem zasedanju Generalne skupštine EEF-a, koja će se održati 19. aprila 2020. godine. 

Izvodi se zaključak da se već sada planira da se federacija uvećava, ali je bitno naglasiti da Srbija i naši igrači nemaju taj problem. Srbija, a uz nju i sam region, od samog starta počinju da grade temelje budućeg najmasovnijeg sporta na svetu – Montevideo početkom dvadesetog veka, Brisel početkom 21. veka!

pravo i esports

Da li nas u budućnosti očekuju eSports regulative? Kako će biti oblikovani pravni akti u poglednu gejming zajednice i da li je ovo prvi korak ka gejming-pravnom statusu eSports zajednice? Neka predviđanja PraviLaw saradnika i konsultanata jesu – eSports regulative u sastavu Saveta Evrope, shodno tome da EEF već koristi njihove prostorije. Kada je reč o domaćoj regulativi, uskoro će se u APR-u, pri registraciji, naći i posebno poglavlje za osnivanje ogranka za eSport. 

Da li su Srbija i srpski pravnici spremni da prvenstveno razumeju potrebe eSports zajednice? Može li konzervativizam da se prevaziđe jednom eSport vakcinom, ili će i u ovom slučaju ostati genetski usađena “boljka” srpskog pravnika? Hoćemo li iskoristiti jedinstvenu priliku da se istaknemo po jednoj potpuno novoj pravnoj grani i možemo li da predstavljamo pravnu avangardu 21. veka?

Velika odgovornost leži na novim pravnim regulativama elektronskih sportova. Neophodno je posvetiti se kako prednostima, tako i manama eSporta. Zavisnost od video igara koja može prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme, samo je prva tema koja će zadavati glavobolje zakonopiscima. Zloupotrebe budućih eSport menadžera i eksploatacija igrača koje verovatno ne možemo ni da zamislimo trenutno, ili će se rešavati “u hodu” ili će predstavljati nove rupe za iskorišćavanje budućih sajber pravnika.

Kako biste Vi nazvali pravnu granu koja će regulisati eSports? Neka od predviđanja PraviLaw ekipe su: 

  • Gejming pravo
  • eSports pravo
  • Pravo elektronskih sportova (kao definitivni favorit PraviLaw tima)

Ostavite u komentarima svoje mišljenje o Pravu elektronskih sportova, kao i vaš predlog kako bi po Vašem mišljenju trebalo nazvati ili regulisati gejming pravo? Hajde da zajedno učestvujemo u formiranju nove pravne grane budućnosti!

Autor: Tadija Mitić

Izvori: Vebsajt B92, Vebsajt RUR Esports, Vebsajt Insidethegames.biz

1 thought on “Prva Evropska eSports federacija – pogled iz ugla prava”

  1. Pingback: Lobiranje - lobisti | POWER BROKER – PraviLaw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *